24.03.2011.

Izveštaj sa Simpozijuma UFV

Poštovane koleginice i kolege,

Prvi simpozijum Udruženja farmaceuta Vojvodine u 2011.godini je bio posvećen retkim bolestima i održan je 20.marta u Sportsko-poslovnom centru Vojvodina u Novom Sadu.

Evropski dan retkih bolesti se održava svakog 28. februara. Poslednjih godina, ovaj datum se obeležava i u našoj zemlji, a na ovaj način se i Udruženje farmaceuta Vojvodine uključilo u obeležavanje ovog dana.

Skup je otvorila predsednica UFV mr ph Violeta Brković, a zatim se prisutnima obratila i direktorka Farmaceutske komore Srbije, mr ph spec. Dragana Jovanović.

Zatim su usledila predavanja renomiranih predavača koji se bave retkim bolestima, doc.dr Karmen Stankov iz Kliničkog centra Vojvodine, prof. Dr Jadranka Jovanović-Privrodski i asist.dr Ivana Kavečan sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, i lekar spec. Adrijan Sarajlija sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije «Dr Vukan Čupić».

Simpozijumu je prisustvovalo preko 280 učesnika, koji su u anketi ocenili organizaciju simpozijuma srednjom ocenom 4.33.

Pored farmaceuta i lekara i stručnjaka koji se bave retkim bolestima, velika nam je čast što su na Simpozijumu biti prisutni i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), koja je formirana krajem 2010.godine, kao i predstavnici Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece «Život» iz Novog Sada.

Predstavnici ovih udruženja su imali priliku da se obrate učesnicima simpozijuma i ukratko predstave probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju zajedno sa svojom decom koja su obolela od retkih bolesti.


Nadamo se da će ovaj simpozijum podstaći stručnu i opštu javnost da prepozna i pristupi rešavanju problema sa kojima se suočavaju osobe obolele od retkih bolesti.







Nema komentara »