20.02.2015.

MART – MESEC BORBE PROTIV RAKA

mart-mesec-borbe-protiv-raka-1Karcinom predstavlja jedan od glavnih uzročnika smrtnosti ljudske populacije u svetu, dok stručnjaci naglašavaju da 43% kancerogenih oboljenja mogu biti sprečena izbegavanjem konzumiranja alkohola i cigareta, izloženosti UV zračenju i stresu, redovnim fizičkim aktivnostima i pravilnim načinom ishrane. Statistički podaci govore da je karcinom, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok smrtnosti kod ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) napominje da se svake godine kod 12 miliona ljudi otkrije ova opaka bolest, dok od iste umre 7,6 miliona ljudi.

U Srbiji od ove opake bolesti godišnje oboli 33.000, a umre 21.000 ljudi.

Najčešći uzroci smrtnosti od karcinoma su: rak pluća, jetre, želuca, pankreasa, dojke, debelog creva, grlića materice, prostate i dr.

Iako statistički podaci sa terena pokazuju prilično pesimističku sliku u borbi protiv ove teške bolesti, treba imati na umu da je čak u 90% slučajeva karcinom izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi začeća.

Otkrivanje bolesti karcinoma u ranoj fazi začeća može se postići redovnim preventivnim pregledima. Među njima su test na skriveno krvarenje u stolici, ginekološki pregled, klinički pregled dojki, mamografski pregledi itd.

U ranom otkrivanju malignih bolesti koristi se metoda skrininga, koja omogućava da se u toku redovnih preventivnih pregleda otkrije bolest kod osoba kod kojih još nije došlo do razvoja simptoma i znakova bolesti.

Cilj kampanje u borbi protiv raka je smanjenje broja obolelih i umrlih od karcinoma, što se može postići razvijanjem svesti kod građana o ličnoj odgovornosti za vlastito zdravlje.







Nema komentara »