29.11.2013.

1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a

HIVPrema izveštajima Ujedinjenih nacija sa HIV virusom trenutno u svetu živi 34 miliona ljudi, što je za 17% više nego pre 10 godina. Stručnjaci takođe upozoravaju da čak polovina od navedenog broja ne zna za svoj HIV status.

Procenjuje se da je samo u toku prošle godine na svetskom nivou umrlo 1,8 miliona stanovnika od posledica HIV infekcije, i to uglavnom iz nerazvijenih zemalja.

Među novoinficiranim osobama najviše je homoseksualaca i intravenskih korisnika narkotičkih sredstava.

U Srbiji se broj HIV pozitivnih osoba povećava svake godine. Trenutno sa ovim opakim virusom živi 1.600 registrovanih ljudi, a pretpostavlja se da taj broj dostiže i 3.500.

Od 2002. godine u Srbiji se beleži porast HIV infekcije kod osoba uzrasta od 15 do 30 godina, a oko 10% inficiranih otporno je na postojeću terapiju antiretrovirusnim lekovima.







Nema komentara »

14.11.2013.

14. NOVEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

DijabetesDijabetes, kao hronična bolest metabolizma, odavno je poznata u medicini. Kao glavni simptomi bolesti pominju se obilno krvarenje, slatkast urin, preterana žeđ i glad.

Pojava šećerne bolesti često nastupa gotovo neprimetno, bez simptoma, i uglavnom se otkrije u poodmakloj fazi kada su već nastupile određene neželjene komplikacije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ( SZO ) u svetu od dijabetessa boluje više od 360 miliona ljudi, a procene su da će za 20 godina broj obolelih premašiti cifru od 550 miliona. U Srbiji je trenutno oko 600.000 obolelih ( 8,2 % ukupnog stanovništva ) od šećerne bolesti i ovaj broj ubrzano raste iz godine u godinu.

Stručnjaci za ovu vrstu bolesti poseban akcenat stavljaju na polje prevencije, koja se ogleda u promeni životnih navika kod ljudi. Treba imati na umu da redukcija telesne težine, izbalansirana ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog pritiska, triglicerida i holesterola značajno umanjuje pojavu ove opake bolesti i pomaže pri njenom ranom dijagnostifikovanju.

Dijabetes se ubraja u najčešća endokrinološka oboljenja današnjice, koji značajno utiče na kvalitet života obolelih osoba. Osobe obolele od šećerne bolesti moraju striktno da se drže saveta stručnjaka, ali i da konstantno rade na sopstvenoj edukaciji i šire znanja iz ove oblasti, kako bi i drugima pomogli da nauče živeti sa dijabetesom.







Nema komentara »