27.01.2015.

31. JANUAR – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

dan borbe protiv pusenjaDuvanski dim sadrži nekoliko hiljada različitih supstanci, a najštetnije među njima su nikotin, katran, iritansi i ugljen-monoksid. Ove supstance izrazito štetno deluju na ljudski organizam i dovode do brojnih poremećaja, od povećanja nastanka rizika bolesti srca i krvnih sudova, kancera pluća, grkljana, ždrela, usne šupljine i pankreasa do hronične opstruktivne bolesti pluća i pojave astme. Takođe, pušenje znatno utiče na sve veću pojavu steriliteta, naročito kod ženske populacije.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u razvijenim zemljama sveta puši 41% muškaraca i 21% žena, dok u zemljama koje su u razvoju puši 48% muškaraca i 8% žena. SZO napominje da se broj žena pušača u svim zemljama drastično povećava svake godine, kao i da od posledica pušenja u svetu godišnje umre oko pet miliona ljudi.

Srbija je među vodećim zemljama u svetu prema broju pušača, a prva u Evropi po broju žena koje koriste cigarete.

U našoj zemlji puši skoro srazmeran broj žena i muškaraca, a posebno zabrinjava činjenica da 55% maloletne dece u Srbiji povremeno ili redovno konzumira cigarete.

Cilj ove kampanje je masovno podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima, kao i smanjenje broja obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu.







Nema komentara »

21.01.2015.

EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE – 25-31. JANUARA

evropska nedelja prevencije_grlica matericeEvropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice ima za cilj promovisanje mogućnosti i važnosti prevencije ove opake bolesti, kaja se može sprečiti redovnim ginekološkim pregledima. Ove aktivnosti predstavljaju značajan doprinos kampanji socijalne i društvene mobilizacije, koja je sastavni deo programa skrininga za rak grlića materice.

Karcinom grlića materice je drugo po učestalosti maligno oboljenje u Evropi i svetu, sa gotovo polovinom smrtnih ishoda kod obolelih. U najvećem broju slučajeva javlja se kod ženske populacije starosti između 35 i 50 godina.

U Evropi, ova bolest se otkrije kod približno 60.000 ženske populacije, a skoro pololovina ima smrtni ishod.

Stopa oboljevanja i smrtnosti od raka grlića materice u našoj zemlji je među najvišim u Evropi. U Srbiji, karcinom grlića materice po učestalosti oboljevanja je drugi, a po smrtnosti četvrti maligni tumor među ženama. Najveći broj obolelih žena je starosti između 40 i 59 godina.

Oko 80 % slučajeva pojave raka grlića materice registruje se u nerazvijenim i zemljama u razvoju, dok je u razvijenim zemljama ova bolest stavljena pod kontrolu.

Najčešći činioci koji utiču na povećan rizik obolevanja od raka grlića materice su genitalne infekcije (HPV-humani papiloma virus), pušenje, alkohol, HIV virus, neredovna i slaba ishrana, stres i dr.
U početnom stadijumu simptomi bolesti gotovo da izostaju, a kada se bolest u potpunosti razvije mogući su sledeći simptomi: bol u stomaku, krvarenje nakon polnog odnosa, sukrvičav vaginalni sekret i dr.

Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu biti otkrivene u ranoj fazi bolesi, kada je izlečenje moguće u više od 90% slučajeva.

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi začeća, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti i lečiti. Redovni ginekološki pregledi, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HIV infekcije, imaju ogroman značaj u prevenciji ove opake bolesti.







Nema komentara »

13.01.2015.

INTERVJU MR PH. SPEC. IVANA ŠTRBAC by BB-Soft

Intervju Ivana Štrbacintervju strbac:Layout 1.qxd

Preuzmite intervju u PDF formatu







Nema komentara »