27.01.2015.

31. JANUAR – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

dan borbe protiv pusenjaDuvanski dim sadrži nekoliko hiljada različitih supstanci, a najštetnije među njima su nikotin, katran, iritansi i ugljen-monoksid. Ove supstance izrazito štetno deluju na ljudski organizam i dovode do brojnih poremećaja, od povećanja nastanka rizika bolesti srca i krvnih sudova, kancera pluća, grkljana, ždrela, usne šupljine i pankreasa do hronične opstruktivne bolesti pluća i pojave astme. Takođe, pušenje znatno utiče na sve veću pojavu steriliteta, naročito kod ženske populacije.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u razvijenim zemljama sveta puši 41% muškaraca i 21% žena, dok u zemljama koje su u razvoju puši 48% muškaraca i 8% žena. SZO napominje da se broj žena pušača u svim zemljama drastično povećava svake godine, kao i da od posledica pušenja u svetu godišnje umre oko pet miliona ljudi.

Srbija je među vodećim zemljama u svetu prema broju pušača, a prva u Evropi po broju žena koje koriste cigarete.

U našoj zemlji puši skoro srazmeran broj žena i muškaraca, a posebno zabrinjava činjenica da 55% maloletne dece u Srbiji povremeno ili redovno konzumira cigarete.

Cilj ove kampanje je masovno podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima, kao i smanjenje broja obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu.







Nema komentara »