30.05.2013.

31. MAJ – DAN BORBE PROTIV DUVANSKOG DIMA

Dan-borbe-protiv-pusenja-1Alarmantan podatak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da u svetu svakih 8 sekundi umre jedna osoba od posledica konzumiranja cigareta.
Duvanski dim sadrži preko 4.000 različitih hemijskih supstanci, među kojima su najštetnije po ljudsko zdravlje:

• nikotin (stvara zavisnost organizma)
• katran (kancerogeni agens uzročnik razvoja raka bronhija, grkljana, jednjaka, usne duplje, pluća, želuca, bubrega, mokraćne bešike, pankreasa i grlića materice)
• iritansi (dovode do pojačanog stvaranja sluzi, oštećuju funkciju cilijarnog epitela, sužavaju bronhiole i dovode do razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća)
• ugljen-monoksid (pospešuje stvaranje ateroma povećanjem propustljivosti zida krvnih sudova za holesterol i dolazi do razvoja bolesti srca i krvnih sudova)

Štetno dejstvo duvanskog dima uzročnik je brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i krvnih sudova (srčani udar, moždani udar, bolesti periferne cirkulacije), kancerogena oboljenja, respiratorne infekcije i astma, neplodnost i dr.
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji puši svaki drugi muškarac i svaka treća žena, što nas svrstava u sam svetski vrh država po broju pušača.
Svaki pušač treba da bude svestan svoje odgovornosti, jer duvanski dim ne šteti samo njemu već i osobama iz njegovog okruženja, a posebno odojčadi i maloj deci.
Podizanje svesti o ovom masovnom problemu i pojavi, kako mladih, tako i starih, ima za cilj da se smanji broj obolelih i umrlih od posledica pušenja i da se svaka cigareta zameni boravkom u prirodi i zdravim životnim navikama.Nema komentara »

15.05.2013.

15. MAJ – DAN BORBE PROTIV MALIGNIH MELANOMA KOŽE

MelanomSvake godine oko 37.000 ljudi širom planete umre od malignog melanoma i taj broj je u porastu tokom svake godine za 3-7%.
Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora kože koji se, ukoliko se na vreme ne otkrije i ne leči, može proširiti na limfne čvorove i ostale organe.
Obzirom na porast broja slučajeva obolelih od melanoma bitno je skrenuti pažnju na faktore rizika koji mogu dovesti do njegove pojave:
– opekotine od Sunca u ranom životnom dobu
– prekomerno izlaganje Suncu i UV zračenju
– svetla put
– genetska predispozicija
– ranije lečeni tumori kože
Da bi se na vreme otkrila i dijagnostifikovala pojava melanoma, treba redovno pratiti i kontrolisati sve sumnjive promene na koži kao što su mladeževi nepravilnog oblika i nejasnih ivica, promene sa više nijansi i boja, promera većih od 6 mm i promene koje su izdignute iznad nivoa kože koje se vremenom menjaju.
Obeležavanje Dana borbe protiv malignih melanoma ima za cilj da se skrene pažnja stanovništvu o štetnosti prekomernog izlaganja Suncu, naročito tokom letnjih meseci u periodu od 10.00 do 17.00 časova, obavezno korišćenje krema sa visokim stepenom zaštite od UV zračenja, izbegavanje upotrebe solarijuma itd.
Svoj udeo u ranom otkrivanju i lečenju malignih obolenja kože imaće i Domovi zdravlja širom naše zemlje, koji će i ove godine organizovati besplatne preglede mladeževa kako bi probudili svest građana za redovnim negovanjem svoje kože.Nema komentara »

13.05.2013.

14. MAJ – SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIPERTENZIJE

HipetenzijaPovišen krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice i veliki faktor rizika za pojavu najvećeg broja bolesti srca, krvnih sudova i šloga.
Upravo zbog toga, Svetski dan borbe protiv hipertenzije ima za cilj da nizom manifestacija probudi svest kod građana o značaju redovnog merenja krvnog pritiska, kako bi se hipertenzija pravovremeno dijagnostifikovala i lečila.
Istraživanja pokazuju da hipertenzija kao posledica svakodnevnog stresa najviše ugrožava radno sposobno stanovništvo, mada u poslednje vreme postaje sve veći problem i kod mlađe populacije. Veliki uticaj na ovo obolenje osim stresa imaju i nepravilan i nezdrav način ishrane, gojaznost, smanjena fizička aktivnost i dr.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ove godine stavila poseban akcenat na povećanu pojavu hipertenzije u modernom društvu, kako bi podstakla stanovništvo da na vreme uoči i leči ovu bolest i time spreči obolenja od drugih srčanih bolesti.Nema komentara »

04.05.2013.

uskrs-ufvNema komentara »