22.03.2013.

24. MART – SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

TuberkulozaTuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija micobacterium tuberculosis. Najčešće napada pluća ali i druge delove tela kao što su oko, bubrezi, kosti, jajnici, meningealne ovojnice, a može se javiti i kao generalizovana tuberkuloza.

Prenosi se kroz vazduh, sitnim kapljicama u neposrednom kontaktu sa obolelim od plućne tuberkuloze. Faktori rizika za nastanak bolesti su brojni: HIV infekcije, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, upotreba alkohola i narkotika, socijalno ugrožene kategorije stanovništva i dr.

Obzirom da je u današnje vreme tuberkuloza ponovo dijagnostifikovana, potrebno je povećati opreznost i nikako zanemariti simptome kao što su dugotrajan kašalj, krv u ispljuvku, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti. Preporuka je da se kod svih osoba koje kašlju duže od tri nedelje načini rendgenski snimak pluća, kako bi se isključilo eventualno postojanje tuberkuloze.

Bolest je izlečiva, ali je bitno pravovremeno postaviti dijagnozu i započeti lečenje. Lečenje se vrši kombinacijom 4 leka ( novooboleli pacijenti ) ili sa 5 lekova ( ponovo oboleli ).

U lečenju tuberkuloze važno je da se terapija sprovodi racionalno, svakodnevno i dovoljno dugo, kako bi došlo do potpunog izlečenja. Tokom lečenja neophodno je i da se pacijent pridržava higijensko-dijetetskog režima života, što izmeđuostalog podrazumeva i odmaranje, izbegavanje jakog sunca, teškog fizičkog napora i redovnu upotrebu multivitaminskih preparata.







Nema komentara »

14.03.2013.

Simpozijum 09.03.2013. – SPENS Novi Sad

Simpozijum1 Simpozijum2 Simpozijum3 Simpozijum4 Simpozijum5 Simpozijum6 Simpozijum7 Simpozijum8 Simpozijum9 Simpozijum10 Simpozijum11 Simpozijum12 Simpozijum13 Simpozijum14 Simpozijum15 Simpozijum16 Simpozijum17 Simpozijum18 Simpozijum19 Simpozijum20 Simpozijum21 Simpozijum22 Simpozijum23 Simpozijum24 Simpozijum25 Simpozijum26 Simpozijum27 Simpozijum28 Simpozijum29 Simpozijum30 Simpozijum31 Simpozijum32 Simpozijum33 Simpozijum34 Simpozijum35 Simpozijum36 Simpozijum37 Simpozijum38 Simpozijum39 Simpozijum40 Simpozijum41 Simpozijum42 Simpozijum43 Simpozijum44 Simpozijum45 Simpozijum46







Nema komentara »

IZVEŠTAJ SA PROLEĆNOG SIMPOZIJUMA UFV 09.03.2013.

Udruženje farmaceuta Vojvodine je i ove godine na Prolećnom simpozijumu, koji se održao 09.03.2013. godine u Novom Sadu na SPENS-u, okupilo oko 300 učesnika iz farmaceutske struke sa teritorije cele Vojvodine. Ovakva posećenost dokazuje postojanost u radu udruženja, kontinuitet kvalitetne organizacije kontinuiranih edukacija i veliko poverenje kolega koji godinama prate naš rad i na pravi način vrednuju napore udruženja u organizaciji ovakvih skupova.

Skup je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije na temu «Uticaj infektivnog agensa u kancerogenezi», a slušaocima je donosio 6 bodova za obnovu licence.

Učešće na simpozijumu ostvarilo je i oko 20 registrovanih izlagača, koji su se predstavili sa svojim aktuelnim asortimanom proizvoda koji je u ponudi na tržištu.

Nakon uvodne reči predsednice Udruženja farmaceuta Vojvodine mr ph. Violete Brković, u kojoj je poželela dobrodošlicu svim učesnicima skupa, održana su predavanja renomiranih predavača sa Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici prof. dr Marice Miladinov-Mikov i doc. dr Tihomira Dugandžije, koja su izazvala veliku pažnju prisutnog auditorijuma.

Takođe, predavanja u okviru Mini simpozijuma održali su i doc. dr Jovica Milovanović na temu «Novi pristup u terapiji alergijskog rinitisa», mr ph. Emilija Momirović na temu «Medicosept – novi antiseptik na našem tržištu» i prim. dr Svetlana Kević na temu «Preporuka NSAIL u hroničnim oboljenjima – uloga farmaceuta».

U pauzama simpozijuma upriličeno je prigodno koktel posluženje za sve učesnike stručnog skupa i izlagače.

Učesnici simpozijuma pokazali su visok nivo znanja na ulazno-izlaznom testu, što potvrđuje privrženost stručnom usavršavanju i predanost poslu koji obavljaju.

U anketi koju su popunjavali polaznici kontinuirane edukacije, na uzorku od 203 učesnika, sadržaj čitave edukacije ocenjen je sa srednjom ocenom 4,82, dok je sama organizacija skupa ocenjena sa visokom srednjom ocenom 4,80.

Svi do sada izneti parametri ulivaju nam dodatni motiv za još boljim i kvalitetnijim radom u okviru samog udruženja, uvažavajući sve predloge i sugestije kolega iz struke na zajedničkom delovanju u oblasti farmacije.

Rezultati ankete – 09.03.2013.







Nema komentara »