30.01.2014.

31. JANUAR – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

dan borbe protiv pusenjaDuvanski dim sadrži nekoliko hiljada različitih supstanci, a najštetnije među njima su nikotin, katran, iritansi i ugljen-monoksid. Ove supstance izrazito štetno deluju na ljudski organizam i dovode do brojnih poremećaja, od povećanja nastanka rizika bolesti srca i krvnih sudova, kancera pluća, grkljana, ždrela, usne šupljine i pankreasa do hronične opstruktivne bolesti pluća i pojave astme. Takođe, pušenje znatno utiče na sve veću pojavu steriliteta, naročito kod ženske populacije.
Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u razvijenim zemljama sveta puši 41% muškaraca i 21% žena, dok u zemljama koje su u razvoju puši 48% muškaraca i 8% žena. SZO napominje da se broj žena pušača u svim zemljama drastično povećava svake godine, kao i da od posledica pušenja u svetu godišnje umre oko pet miliona ljudi.
Srbija je među vodećim zemljama u svetu prema broju pušača, a prva u Evropi po broju žena koje koriste cigarete.
U našoj zemlji puši skoro srazmeran broj žena i muškaraca, a posebno zabrinjava činjenica da 55% maloletne dece u Srbiji povremeno ili redovno konzumira cigarete.
Cilj ove kampanje je masovno podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima, kao i smanjenje broja obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu.







Nema komentara »

21.01.2014.

EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE – 19-25. JANUAR

rak grlica matericeEvropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice ima za cilj promovisanje mogućnosti i važnosti prevencije ove opake bolesti, a nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice (ECCA). Ove aktivnosti predstavljaju značajan doprinos kampanji socijalne i društvene mobilizacije, koja je sastavni deo programa skrininga za rak grlića materice.

Karcinom grlića materice je drugo po učestalosti maligno oboljenje u Evropi i svetu, sa gotovo polovinom smrtnih ishoda kod obolelih. U najvećem broju slučajeva javlja se kod ženske populacije starosti između 35 i 50 godina.

Najčešći činioci koji utiču na povećan rizik obolevanja od raka grlića materice su genitalne infekcije (HPV-humani papiloma virus), pušenje, alkohol, HIV virus, neredovna i slaba ishrana, stres i dr.

Stopa oboljevanja i smrtnosti od raka grlića materice u našoj zemlji je među najvišim u Evropi. U Srbiji, karcinom grlića materice po učestalosti oboljevanja je drugi, a po smrtnosti četvrti maligni tumor među ženama. Najveći broj obolelih žena je starosti između 40 i 59 godina.

Oko 80 % slučajeva pojave raka grlića materice registruje se u nerazvijenim i zemljama u razvoju, dok je u razvijenim zemljama ova bolest stavljena pod kontrolu.

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi začeća, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti i lečiti. Redovni ginekološki pregledi, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HIV infekcije, imaju ogroman značaj u prevenciji ove opake bolesti.







Nema komentara »

16.01.2014.

ČLANARINA ZA 2014. GODINU

Obaveštavamo Vas da članarina u Udruženju farmaceuta Vojvodine (UFV) za 2014. godinu iznosi 2.000 dinara.
Članstvom u Udruženju farmaceuta Vojvodine automatski ostvarujete i članstvo u Savezu farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS).
Članarinu za tekuću godinu treba uplatiti najkasnije do 1. marta 2014. godine.
Podsećamo Vas da jedino blagovremenom uplatom članarina omogućavate nesmetan rad udruženja i na taj način utičete na razvoj i unapređenje struke.
Ukoliko do sada niste bili član Udruženja farmaceuta Vojvodine, potrebno je da popunite online pristupnicu i uplatite članarinu za 2014. godinu. Pristupnicu možete preuzeti na našem sajtu www.ufvojvodine.org. Kompletno ispunjenu pristupnicu možete nam dostaviti putem mejla ufvojvodine@gmail.com ili lično u prostorijama udruženja (ul. Zlatne grede 11, Novi Sad).
Koleginice i kolege koji su već članovi Udruženja farmaceuta Vojvodine, potrebno je da svoje članstvo u udruženju obnove uplatom članarine za 2014. godinu.
Članarinu možete uplatiti na žiro-račun udruženja 355 – 1034808 – 92, a poziv na broj je Vaš broj licence/14.
Udruženje farmaceuta Vojvodine je i ove godine omogućilo svojim članovima da ostvare popust na kotizacije prilikom stručnog usavršavanja u visini od 50% u odnosu na ostale učesnike.







Nema komentara »