11.04.2013.

EVROPSKA NEDELJA IMUNIZACIJE

dru-vakcina-vCilj nedelje imunizacije, koja će se obeležiti u periodu od 15. do 21. aprila, je usmeravanje pažnje i povećanje interesovanja društva u celini za imunizaciju, kao jedini ispravan način prevencije u sprečavanju epidemije bolesti i zaštiti stanovništva.
U proteklih nekoliko decenija imunizacijom su postignuti značajni rezultati u iskorenjivanju i redukovanju brojnih zaraznih bolesti. Međutim, samo pravovremenom i potpunom imunizacijom dece se postignuti rezultati mogu očuvati i dalje unapređivati.
Nevakcinisanjem, deca se dovode u opasnost da obole od bolesti koje su pravovremenom vakcinacijom mogle biti uspešno preventirane.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ( SZO ) 24 miliona novorođene dece u svetu ostaje nezaštićeno, dok svake godine 1,7 miliona dece umre pre navršene 5 godine života od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama.
Stoga imunizacija predstavlja jednu od najefikasnijih mera u zaštiti zdravlja ljudske populacije i treba da bude rezultat kolektivne odgovornosti društva.







Nema komentara »

03.04.2013.

7. APRIL – SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Svetski dan zdravljaSvake godine, 7. aprila se obeležava Svetski dan zdravlja kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Svetski dan zdravlja ove godine biće posvećen hipertenziji, odnosno visokom krvnom pritisku.

Kao i uvek, SZO je odabrala da ovaj datum posveti zdravstvenom problemu od opšteg značaja i da povodom toga organizuje niz manifestacija. Na taj način se povećava svest ljudi o potrebi da povedu više računa o zdravim navikama i ističe se značaj izabrane bolesti.

Značaju teme posvećene hipertenziji doprinosi procena SZO da visok krvni pritisak pogađa oko 40% svetske populacije starosti iznad 25 godina.

Zato će cilj ovogodišnje kampanje biti rano otkrivanje i kontrola hipertenzije, kao i podizanje svesti o ovom zdravstvenom problemu.







Nema komentara »