14.12.2016.

Tekst povodom stanja u državnim apotekama

Poštovane koleginice i kolege,

u današnjem izdanju lista Dnevnik objavljen je tekst predsednice Udruženja, mr ph. spec. Ivane Štrbac, povodom stanja u državnim apotekarskim ustanovama. Prenosimo tekst u celosti.

Државним апотекама прети пропаст

Дуговања од више стотина милиона динара, неиспоручивање лекова, затварање огранака, смањивање плата запосленима због смањеног обима, слика су стања у многим државним апотекама у Војводини. У Удружењу фармацеута Војводине кажу како се неке апотекарске установе у Покрајини још увек добро држе и успевају да опстану, али сматрају да је у питању само питање времена, када ће све оне да пропадну. Како би се проблеми решили, они траже, између осталог, да се изједначе услови за набавку лекова државним и приватним апотекама, те да се стави мораторијум на непланско отварање апотека.

Председница Удружења фармацеута Војводине мр Ивана Штрбац сматра да је криза која потреса државни апотекарски сектор све дубља и наводи да ни највећи песимисти нису очекивали да ће крај 2016. године дочекати без решења која ће спречити урушавање државних апотека.
– Удружење фармацеута Војводине је у више наврата упозоравало да је стање алармантно и да су државном апотекарском сектору потребна хитна и конкретна ресења, као и да одлагање решавања нагомиланих проблема може само да допринесе лошијем егзистенцијалном положају запослених у овом здравственом сектору – каже Ивана Штрбац.

Према њеним речима, урушава се и углед фармацеутске струке и фармацеута као здравствених професионалаца, који су, не својом кривицом, спречени да пацијентима пруже адекватну услугу.- Свуда у свету и у окружењу, фармацеутски сектор, било државни или приватни је уређен на добробит целог друштва и пацијената. Постоје јасни закони којих сви, без изузетка, морају да се придржавају. Нема разлога да тако не буде и код нас – казала је Штрбац. Она сматра да је императив сређивање фармацеутског сектора.

– Потребни су једнаки услови набавке лекова за приватне и државне апотеке, униформне цене лекова, реалније марже, као и јак инспекцијски надзор и мораторијум на непланско отварање апотека – наводи председница Удружења фармацеута Војводине.

Љ. Петровић

Онемогућено вођење бриге о здрављу пацијената

Председница Удружења фармацеута Војводине Ивана Штрбац оцењује да је фармацеут, као најдоступнији здравствени професионалац, незамењив. Због свих проблема који потресају државне апотеке, она каже како нема дилеме да је фармацеутима онемогућено достојанствено пружање примарне здравствене заштите и вођење бриге о здрављу пацијента.

Izvor: www.dnevnik.rs







Nema komentara »

01.12.2016.

1.decembar – Svetski dan borbe protiv HIV-a

U Vojvodini 29 novoobolelih od HIV-a

Ukupno 29 pacijenata zaraženih HIV-om javilo se tokom ove godine Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Od 29 pacijenata, jedna trećina je bila u fazi AIDS-a, što je sličan procenat kao i prethodnih godina.

Na Odseku za HIV/AIDS redovno se kontroliše i leči 279 osoba sa tom infekcijom od kojih je velika većina, odnosno više od 90 odsto, stabilna na terapiji, što znači da nema virus u krvi i da više nije zarazna.

Na Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCV-a, koji je otvoren pre više od osam godina, rade tri infektologa koja su jedina ovlašćena za lečenje i praćenje osoba iz Vojvodine koje žive sa HIV-om.

Više od 1.100 građana Srbije ne zna da ima HIV

Srbija bi do kraja ove godine mogla da se približi prošlogodišnjem rekordu od 178 novih slučajeva HIV infekcije, pa i da ga dostigne, s obzirom na to da su samo u prvoj polovini godine zvanično potvrđena 74 nova slučaja, a najviše HIV pozitivnih registruje se u novembru i decembru, upozoravaju stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv HIV i AIDS.

Preliminarne rezultate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštiće danas, posle Evropske nedelje testiranja na HIV, tokom koje je od 18. do 25. novembra, dobrovoljno, besplatno i aninimno testiranje organizovano u 26 gradova, od Subotice do Vranja.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom sveta ne znaju da su inficirani. Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili posle dolaska u Evropu.

U Srbiji se procenjuje da bar 1.100 osoba živi sa HIV a da to ne zna. Taj broj treba dodati na zvanično registrovanih 3.389 zaraženih, od kada je 1985. registrovan prvi slučaj infekcije. U međuvremenu su od AIDS kod nas preminule 1.194 osobe. Srbija, ipak, i dalje ima nisku stopu učestalosti HIV.

Izvor: 021.rs







Nema komentara »