15.05.2013.

15. MAJ – DAN BORBE PROTIV MALIGNIH MELANOMA KOŽE

MelanomSvake godine oko 37.000 ljudi širom planete umre od malignog melanoma i taj broj je u porastu tokom svake godine za 3-7%.
Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora kože koji se, ukoliko se na vreme ne otkrije i ne leči, može proširiti na limfne čvorove i ostale organe.
Obzirom na porast broja slučajeva obolelih od melanoma bitno je skrenuti pažnju na faktore rizika koji mogu dovesti do njegove pojave:
– opekotine od Sunca u ranom životnom dobu
– prekomerno izlaganje Suncu i UV zračenju
– svetla put
– genetska predispozicija
– ranije lečeni tumori kože
Da bi se na vreme otkrila i dijagnostifikovala pojava melanoma, treba redovno pratiti i kontrolisati sve sumnjive promene na koži kao što su mladeževi nepravilnog oblika i nejasnih ivica, promene sa više nijansi i boja, promera većih od 6 mm i promene koje su izdignute iznad nivoa kože koje se vremenom menjaju.
Obeležavanje Dana borbe protiv malignih melanoma ima za cilj da se skrene pažnja stanovništvu o štetnosti prekomernog izlaganja Suncu, naročito tokom letnjih meseci u periodu od 10.00 do 17.00 časova, obavezno korišćenje krema sa visokim stepenom zaštite od UV zračenja, izbegavanje upotrebe solarijuma itd.
Svoj udeo u ranom otkrivanju i lečenju malignih obolenja kože imaće i Domovi zdravlja širom naše zemlje, koji će i ove godine organizovati besplatne preglede mladeževa kako bi probudili svest građana za redovnim negovanjem svoje kože.







Nema komentara »