20.11.2014.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HRONIČNE OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA

plucaMeđunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) ustanovljen je kako bi se povećala svest o značaju prevencije, prepoznavanja i pravilnom pristupu lečenja HOBP-a.
HOBP je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, što za posledicu ima otežano disanje i druge simptome.
Mnogi ljudi boluju od HOBP, a da to i ne znaju. Svoje simptome pripisuju starenju , ili pak dugogodišnjem konzumiranju cigareta. Međutim, HOBP je oboljenje koje se vremenom pogoršava i može ugroziti život.
Glavni faktori rizika nastanka HOBP-a su pušenje, respiratorne infekcije, aerozagađenje i genetska predispozicija. Njihovim udruženim dejstvom dolazi do postepenog razvoja hroničnog zapaljenja, posledičnog oštećenja plućnog tkiva i ispoljavanja simptoma bolesti.
Najbolji način da potvrdite ili odbacite sumnju na HOBP, jeste da uradite test plućne funkcije koji se zove spirometrija. Spirometrija predstavlja jednostavan test gde se meri količina vazduha koju osoba može da izdahne, kao i vreme koje je potrebno za to.
Nelečena HOBP dovodi do dodatnog pogoršanja plućne funkcije, koje se može razviti u težak oblik bolesti ili dovesti do smrtnog ishoda. Zbog svog uticaja na čitav organizam, čak ¾ osoba sa HOBP ima umanjenu radnu sposobnost i ozbiljno narušen kvalitet života.
Najčešći simptomi ove bolesti su kašalj, pojava gnoja ili sluzi prilikom iskašljavanja i osećaj nedostatka vazduha.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od HOBP-a u svetu boluje oko 50 miliona, a godišnje umre gotovo tri miliona ljudi.
Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima oko 600.000 obolelilih od ove bolesti.
Samo preventivnim delovanjem, edukacijom i redovnim pregledima smanjuju se faktori rizika za pojavu hronične opstruktivne bolesti pluća.







Nema komentara »