21.10.2015.

TANJUG | U Srbiji neophodan veći broj donora organa

NOVI SAD – Učesnici Jesenjeg simpozijuma o transplantacji i doniranju organa upozorili su danas u Novom Sadu da je Srbija na samom evropskom dnu po broju donora i istakli da je neophodan znatno veći broj davalaca organa u našoj zemlji.

Na skupu održanom u okviru nove kampanje Ministarstva zdravlja “Produži život”, kojoj se priključila i “Hemofarm” Fondacija, navedeno je da u Srbiji postoji tek tri donora na million stanovnika, navedeno je u saopštenju “Hemofarm” Fondacije.

“Borba sa predrasudama kroz edukaciju je ključna za promenu svesti, pa samim tim i ove neslavne statistike“, zaključeno je na simpozijumu posvećenom transplatacionoj medicini, koji je organizovalo Udruženje farmaceuta Vojvodine.

“Hemofarm“ Fondacija, kao glavni pokrovitelj simpozijuma održanog u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, organizovala je potpisivanje donorskih kartica.

Jedan od istaknutih predavača na simpozijumu, direktor Uprave za biomedicinu dr Nenad Milojičić, napomenuo je da Srbija ima veoma dobro obučene medicinske ekipe koji poznaju složeni proces transplatacije organa, ali je dodao da je i dalje izazov organizacija na svim nivoima.

Kao posebno važno dr Milojičić ističe potrebu da ova tema bude konstatno prisutna u našoj javnosti.

“Veliki pomak je nacionalna kampanja ’Produži život’ Ministarstva zdravlja, kojoj se od skora priključila i Hemofarm Fondacija“, rekao je dr Milojičić istakavši da je ta kampanja “odraz napora i države i profesije, ali i društva u celini, da pacijenti ne budu samo redni broj na listi, u iščekivanju šanse za novi život“.

Sa jednom donorskom karticom, kazao je on, teorijski može da bude spaseno između sedam i 12 života a, kako je dodao važno je naglasiti da su 20 puta veće šanse da neko dobije organ, nego da bude donor.

“Ova tema je planetarno aktuelna, jer čak i u državama u kojima je svest o njenom značaju na visokom nivou, liste čekanja su nepregledne“, kaže dr Milojičić i napominje da istovremeno, “odluka pojedinca da potpiše donorsku karticiu predstavlja po mom profesionalnom uverenju, najviši stupanj humanosti i jedan etički čin“.

U Beogradu, Nišu i u Novom Sadu u poslednje vreme obavljene su transplatacije jetre, srca i bubrega.

Na simpozijumu na temu “Transplantaciona medicina – indikacije, procedure i imunosupresivni lekovi“ govorili su vodeći stručnjaci iz te oblasti u našoj zemlji, među kojima su i prof. dr Igor Mitić, prof. dr Milotka Fabri i doc. dr Lada Petrović.

“Naša ideja je bila da okupljajući medicinske profesionalce, lekare, eminentne predavače iz oblasti transplantacione medicine, kao i predstavnike farmaceutskih kuća, pokušamo da u žižu javnosti društva ponovo vratimo donorstvo kao temu od izuzetnog značaja“, rekla je predsednica Udruženja farmaceuta Vojvodine Ivana Štrbac.

“Potpisivanjem donorskih kartica mislim da smo potvrdili da je humanost suština poziva zdravstvenih profesionalaca“, dodala je Ivana Štrbac.

U narednom periodu kampanja “Produži život“ biće podignuta na viši nivo, u kontekstu organizovanja predavanja, događaja, socijalne edukacije, sa ciljem da se podigne svest u društvu.

Kroz kampanju i dostupnost donorskih kartica i mehanizmi informisanja će biti pojednostavljeni, navedeno je u saopštenju.

Preuzeto sa sajta www.tanjug.rs | http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=203821







Nema komentara »